geluidsoverlast buren rijwoning/HOB aanpakken

Handige tips om geluidsoverlast van de buren te verminderenGeluidsoverlast van buren kan variëren van luide muziek en feestjes tot luid praten of blaffende honden. Elke stoorbron heeft specifieke kenmerken waarmee we rekening houden bij het uitwerken van akoestische oplossingen.


Ongeacht de bron kan geluidshinder leiden tot verstoring van uw dagelijkse routine en een negatieve invloed hebben op uw welzijn.


Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen om een rustigere leefomgeving te creëren.


Op deze pagina delen we  praktische tips voor rijwoningen en half-open bebouwingen die u kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van de buren. Tips op het het akoestisch comfort te verhogen variëren van het isoleren van uw muren tot het gebruik van witte ruis-apparaten.

Mijn ervaring met het oplossen van akoestische problemen

Kristof Sucaet


 • Bijna 15 jaar ervaring met de promotie en verkoop van geluidsisolatiematerialen en trillingsisolatie


 • Zelfstandig akoestisch adviseur sinds 2018


 • Meer dan 100 uitgevoerde geluidsisolatieprojecten


 • Gecertificeerd aannemer binnenmuurisolatie


 • Geslaagd voor de module "Bouwakoestiek" van de 46° Hogere Cursus Akoestiek *

  De impact van geluidsoverlast op de gezondheid


  Geluidsoverlast kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en welzijn. Herhaalde blootstelling aan luid geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging, stress, slaapstoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Het kan ook leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en prikkelbaarheid.


  Langdurige blootstelling aan geluidsoverlast kan leiden tot chronische stress, wat kan leiden tot een verslechterde algemene gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om de geluidsoverlast van buren te verminderen en uw gezondheid te beschermen.

  Rijwoningen/HOB en de geldende akoestische normen  Nieuwbouw


  Om te voldoen aan de geldende Belgische akoestische normen (NBN S 01-400-1 : Akoestische criteria voor woongebouwen) worden nieuwbouw rijwoningen ontworpen alsof het vrijstaande woningen zijn. 


  Denk daarbij aan onderbroken vloerplaten, ankerloze gemene spouwmuren opgevuld met minerale wol, zwevende dekvloeren (ook op het gelijkvloers), ontkoppelde niet-dragende wanden, speciale aandacht voor de funderingen,....


  De woningen zijn van fundering tot dak losgekoppeld van elkaar.


  S'isoler du bruit des voisins dans une maison mitoyenne

  Renovatieprojecten


  Indien de renovatiewerken een omgevingsvergunning en de medewerking van een architect vereisen dan gelden in principe de Belgische Akoestische Normen.


  Bij oudere woningen kun je er bijna altijd van uitgaan dat de woning hard gekoppeld zijn waardoor het vaak onmogelijk gaat zijn om zonder hoge kosten aan de geldende normen te voldoe. Daarom zijn er vrijstellingen voorzien.


  De architect kan na onderzoek de bouwheren schriftelijk op de hoogte brengen dat de gerenoveerde woning niet 

  aan de geldende normen zal voldoen.  Normen & eisen


  Een norm is geen verplichting maar de facto hebben de akoestische normen de kracht van wet


  De NBN S 01-400- 1 is een norm en en dus geen verplichting. In de norm worden de doelstellingen voor een  uitvoering volgens de regels van de kunst bescreven.


  In tegenstelling tot bijvoorbeeld eisen zoals EPB zijn normen niet verplicht toe te passen.


  Toch krijgen ze kracht van wet want de bewoner kunnen naar de rechtbank stappen indien akoestische metingen aantonen dat er niet aan de normen werd voldaan.


  De rechter zal de  criteria van de norm als basis nemen voor een objectief oordeel over de akoestische kwaliteit van een gebouw.


  Soorten geluid en geluidsbronnen  Onstaan van het geluid


  Een eerste belangrijk onderscheid wordt gemaakt op basis van het ontstaan van het geluid. 


  • Luchtgeluid
   • Stemmen
   • Radio
   • TV


  • Contactgeluid
   • Voetstappen
   • De trap
   • Dichtslaande deuren
   • Keukenapparaten  Vooral contactgeluiden zorgen voor een grote injectie van trillingen in de gebouwstructuur waardoor deze ver kunnen reizen.


  In extreme gevallen kan er zelfs een woning tussen de zendruimte en de ontvangstruimte zitten.   De luidheid en duur


  Een hond die onophoudend blaft of een musicerende buur zorgen niet alleen voor veel maar ook voor een veel langdurigere geluidsoverlast dan bijvoorbeeld een geanimeerd gesprek.  De spectrale kenmerken van de bron


  Alle oplossingen die we geregeld toepassen zorgen voor een zekere mater van geluidsisolatiewinst bij een zekere frequentie. We gaan altijd meer geluidsisolatiewinst boeken in het midden- en hoogfrequente deel van het spectrum dan in het laagfrequente deel.


  Stappenplan geluidsoverlast buren aanpakken  Stap 1: pak de bron aan


  Voordat u investeringen overweegt, is het altijd een goed idee om eerst met uw buren te praten over de geluidsoverlast. Soms zijn mensen zich niet bewust van het feit dat hun activiteiten overlast veroorzaken en kunnen ze bereid zijn om samen te werken om een oplossing te vinden.


  Als u besluit om met uw buren te praten, is het belangrijk om dit op een vriendelijke en respectvolle manier te doen. Probeer uw zorgen uit te leggen en leg uit hoe de geluidsoverlast uw dagelijks leven beïnvloedt. Bied ook suggesties aan, zoals het aanpassen van de geluidsniveaus of het verminderen van de activiteiten die overlast veroorzaken.  Stap 2: hou het geluid daar waar het geproduceerd wordt


  Als de buren zich bewust zijn dat ze geluidsoverlast veroorzaken zijn ze misschien bereid op zelf stappen te ondernemen en geluidisolatiewerken uit te voeren.  Stap 3: beperk de afstraling van het burengeluid


  Stap 4: persoonlijke beschermiddelen zoals oordoppen, koptelefoons,....


  Stap 5: ....


  Voorzetwand tegen de gemene muur


  Het ontwerp van de voorzetwand moet rekening houden met het type stoorgeluid.


  De verbetering van de luchtgeluidsisolatie door het plaatsen van een voorzetwand tegen de gemene muur hangt af van meerdere factoren. Een perfect ontworpen en geplaatste geluidsisolerende voorzetwand kan in sommige situatie voor slechts een verbetering van enkele decibels zorgen.


  Indien de vloerplaat (meer dan 400 kg/m²) en de gemene muur (meer dan 400 kg/m²) zijn dan is het plaatsen van een geluidsolerende voorzetwand meestal voldoende om aan de eisen van "normaal akoestisch comfort" uit de vorige akoestische norm te voldoen. Bij normaal akoestisch comfort zoals gedefinieerd in de akoestische normen van 2008 zou 70% van de bewoners


  Worden we geconfronteerd met lichtere vloeren/wanden of wensen de bewoners een hoger akoestisch comfort dan gaat de gemene wand aanpakken onvoldoende zijn.

  Maatregelen om de geluidsoverlast van buren te beperken


  Geluidsisolerende voorzetwanden


  Het aanpakken van burengeluid begint met het plaatsen van een performante geluidsisolerende voorzetwand.


  Of er nog bijkomende maateregelen nodig zijn hangt af van:


  • het gewenste akoestische comfortniveau
  • de kenmerken van de woningen


  Geluidsisolerend plafond


  In situaties met veel flankerende geluidsoverdracht kan een geluidsisolerend plafond noodzakelijk/aangewezen zijn.

  Hou steeds rekening met alle transmissiewegen als je burengeluid wil isoleren


  Tussen 2 naast elkaar gelegen ruimtes bestaan er 13 transmissiewegen voor het luchtgeluid:


  1 direct weg doorheen de gemene muur

  12 flankerende transmissiewegen.


  Een voorzetwand tegen de gemene muur heeft slechts op 5 van 13 transmissiewegen een impact.   Bekijken we even de bouwknoop vloerplaat/gemene muur


   Er zijn 4 transmissiewegen doorheen deze bouwknoop


   1. direct weg doorheen de gemene muur
   2. flankerende weg gemene muur zendtruimte naar - vloer ontvangstruimte
   3. flankerende weg vloer zendruimte naar gemene muur ontvangstruimte
   4. flankerende weg voer zendruimte naar vloer ontvangstuimte.


   De voorzetwand heeft slechts impact op de wegen 1 en 3.


   Situaties met veel flankerende overdracht zijn complexer


   Sinds januari 2024 ben ik , nadat we verhuisd zijn naar een rijwoning uit de jaren '70, ervaringsdeskundige. Wanneer onze buren hun elektrische rolluiken op hun tweede verdieping bedienen worden wij gewekt in onze slaapkamer op het gelijkvloers.


    

   geluidsoverlast buren flankerend geluid
   bruit de voisinage

   De oplossing in deze situaties neigt vaak naar een doos-in-doos oplossing.


   Indealiter plaatsen we zoals in onderstaande afbeelding de geluidsbron in de doos. Helaas zit deze niet in de eigen woning.


   Als we de ontvangstuimtes moeten gaan aanpakken beperken we ons vooral omwille van budgetaire redenen tot het aanpakken van de slaapkamer.

   Geluidsmaskering


   Veel adviesklanten die me contacteren wonen in een huis dat eigenlijk te stil is. Bij het defiëren van de akoestische comfortklasses wordt uitgegaan van een achtergrondgeluidsniveau van 30 dBA. In veel woningen is het een pak stiller (tussen de 20 en 25 dBA) waardoor het burengeluid dat in de ontvangstruimte afstraalt sneller als storend wordt ervaren.


   Geluidsmaskering is een efficiënte manier om de minder stoorgeluid te horen.


   White noise machines zijn er al voor minder dan 30 Euro.


   Lees meer over geluidsmaksering en geschikte ruissignalen via onderstaande link.

   De akoestiek van de ontvangstruimte verbeteren


   In een akoestisch harde ruimte (met weinig geluidsabsorberende materialen) gaat de geluidsisolatie slechter lijken dan ze is.


   Omgekeerd gaat ze in een kamer met een goede ruimteakoestiek beter lijken dan ze is.


   De geluidsabsorberende materialen gaan de geluidsreflecties verminderen waardoor het diffuse geluidsveld onderdrukt worden.


   Per verdubbeling van het equivalent absorptieoppervlak wordt het in de ruimte 3 dB stiller.

   Conclusie


   Geluidsoverlast van buren kan een grote bron van frustratie en stress zijn. Gelukkig zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om deze overlast te verminderen en weer te genieten van een vredige en stille leefomgeving.


   Van het communiceren met uw buren tot het gebruik van geluidsisolatie en geluiddempende materialen, deze tips kunnen u helpen om de geluidsoverlast te verminderen en uw welzijn te beschermen.


   Door proactief te zijn en de nodige maatregelen te nemen, kunt u de controle over uw leefomgeving herstellen en genieten van de rust en stilte waar u recht op heeft. Dus zeg vaarwel tegen die ongewenste geluiden en verwelkom een vredig en stil thuis.