geluid en trillingen isoleren is mijn vak
akoestisch advies
advies & verkoop ontkoppelingsmaterialen
Geluidsoverlast van buren kan variëren van luide muziek en feestjes tot luid praten of blaffende honden. Elke stoorbron heeft specifieke kenmerken waarmee we rekening houden bij het uitwerken van akoestische oplossingen.
Ongeacht de bron kan geluidshinder leiden tot verstoring van uw dagelijkse routine en een negatieve invloed hebben op uw welzijn.
Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen om een rustigere leefomgeving te creëren.
Op deze pagina delen we praktische tips voor rijwoningen en half-open bebouwingen die u kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van de buren. Tips op het het akoestisch comfort te verhogen variëren van het isoleren van uw muren tot het gebruik van witte ruis-apparaten.
Inhoud van deze pagina:
Hou steeds rekening met alle transmissiewegen als je burengeluid wil isoleren
Geluidsoverlast kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en welzijn. Herhaalde blootstelling aan luid geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging, stress, slaapstoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Het kan ook leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en prikkelbaarheid.
Langdurige blootstelling aan geluidsoverlast kan leiden tot chronische stress, wat kan leiden tot een verslechterde algemene gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om de geluidsoverlast van buren te verminderen en uw gezondheid te beschermen.
Om te voldoen aan de geldende Belgische akoestische normen (NBN S 01-400-1 : Akoestische criteria voor woongebouwen) worden nieuwbouw rijwoningen ontworpen alsof het vrijstaande woningen zijn.
Denk daarbij aan onderbroken vloerplaten, ankerloze gemene spouwmuren opgevuld met minerale wol, zwevende dekvloeren (ook op het gelijkvloers), ontkoppelde niet-dragende wanden, speciale aandacht voor de funderingen,....
De woningen zijn van fundering tot dak losgekoppeld van elkaar.
Indien de renovatiewerken een omgevingsvergunning en de medewerking van een architect vereisen dan gelden in principe de Belgische Akoestische Normen.
Bij oudere woningen kun je er bijna altijd van uitgaan dat de woning hard gekoppeld zijn waardoor het vaak onmogelijk gaat zijn om zonder hoge kosten aan de geldende normen te voldoe. Daarom zijn er vrijstellingen voorzien.
De architect kan na onderzoek de bouwheren schriftelijk op de hoogte brengen dat de gerenoveerde woning niet
aan de geldende normen zal voldoen.
Een norm is geen verplichting maar de facto hebben de akoestische normen de kracht van wet
De NBN S 01-400- 1 is een norm en en dus geen verplichting. In de norm worden de doelstellingen voor een uitvoering volgens de regels van de kunst bescreven.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld eisen zoals EPB zijn normen niet verplicht toe te passen.
Toch krijgen ze kracht van wet want de bewoner kunnen naar de rechtbank stappen indien akoestische metingen aantonen dat er niet aan de normen werd voldaan.
De rechter zal de criteria van de norm als basis nemen voor een objectief oordeel over de akoestische kwaliteit van een gebouw.
Een eerste belangrijk onderscheid wordt gemaakt op basis van het ontstaan van het geluid.
Vooral contactgeluiden zorgen voor een grote injectie van trillingen in de gebouwstructuur waardoor deze ver kunnen reizen.
In extreme gevallen kan er zelfs een woning tussen de zendruimte en de ontvangstruimte zitten.
Een hond die onophoudend blaft of een musicerende buur zorgen niet alleen voor veel maar ook voor een veel langdurigere geluidsoverlast dan bijvoorbeeld een geanimeerd gesprek.
Alle oplossingen die we geregeld toepassen zorgen voor een zekere mater van geluidsisolatiewinst bij een zekere frequentie. We gaan altijd meer geluidsisolatiewinst boeken in het midden- en hoogfrequente deel van het spectrum dan in het laagfrequente deel.
Stap 1: pak de bron aan
Voordat u investeringen overweegt, is het altijd een goed idee om eerst met uw buren te praten over de geluidsoverlast. Soms zijn mensen zich niet bewust van het feit dat hun activiteiten overlast veroorzaken en kunnen ze bereid zijn om samen te werken om een oplossing te vinden.
Als u besluit om met uw buren te praten, is het belangrijk om dit op een vriendelijke en respectvolle manier te doen. Probeer uw zorgen uit te leggen en leg uit hoe de geluidsoverlast uw dagelijks leven beïnvloedt. Bied ook suggesties aan, zoals het aanpassen van de geluidsniveaus of het verminderen van de activiteiten die overlast veroorzaken.
Stap 2: hou het geluid daar waar het geproduceerd wordt
Als de buren zich bewust zijn dat ze geluidsoverlast veroorzaken zijn ze misschien bereid op zelf stappen te ondernemen en geluidisolatiewerken uit te voeren.
Stap 3: beperk de afstraling van het burengeluid
Stap 4: persoonlijke beschermiddelen zoals oordoppen, koptelefoons,....
Stap 5: verhuizen
Het ontwerp van de voorzetwand moet rekening houden met het type stoorgeluid.
De verbetering van de luchtgeluidsisolatie door het plaatsen van een voorzetwand tegen de gemene muur hangt af van meerdere factoren. Een perfect ontworpen en geplaatste geluidsisolerende voorzetwand kan in sommige situatie voor slechts een verbetering van enkele decibels zorgen.
Indien de vloerplaat (meer dan 400 kg/m²) en de gemene muur (meer dan 400 kg/m²) zijn dan is het plaatsen van een geluidsolerende voorzetwand meestal voldoende om aan de eisen van "normaal akoestisch comfort" uit de vorige akoestische norm te voldoen. Bij normaal akoestisch comfort zoals gedefinieerd in de akoestische normen van 2008 zou 70% van de bewoners tevreden moeten zijn met het akoestisch comfort.
Worden we geconfronteerd met lichtere vloeren en/of wanden of wensen de bewoners een hoger akoestisch comfort dan gaat de gemene wand aanpakken onvoldoende zijn.
Het aanpakken van burengeluid begint met het plaatsen van een performante geluidsisolerende voorzetwand.
Of er nog bijkomende maateregelen nodig zijn hangt af van:
Meer info over geluidsisolerende voorzetwanden lees je hier.
In situaties met veel flankerende geluidsoverdracht kan een geluidsisolerend plafond noodzakelijk/aangewezen zijn.
Meer info over geluidsisolerende plafonds lees je hier.
Tussen 2 naast elkaar gelegen ruimtes bestaan er 13 transmissiewegen voor het luchtgeluid:
Een voorzetwand tegen de gemene muur heeft slechts op 5 van 13 transmissiewegen een impact.
Bekijken we even de bouwknoop vloerplaat/gemene muur
Er zijn 4 transmissiewegen doorheen deze bouwknoop
De voorzetwand heeft slechts impact op de wegen 1 en 3.
Lees meer over flankerend geluid.
Sinds januari 2024 ben ik , nadat we verhuisd zijn naar een rijwoning uit de jaren '70, ervaringsdeskundige. Wanneer onze buren hun elektrische rolluiken op hun tweede verdieping bedienen worden wij gewekt in onze slaapkamer op het gelijkvloers.
De oplossing in deze situaties neigt vaak naar een doos-in-doos oplossing.
Indealiter plaatsen we zoals in onderstaande afbeelding de geluidsbron in de doos. Helaas zit deze niet in de eigen woning. Lees meer over akoestische doos-in-doos oplossingen.
Als we de ontvangstuimtes moeten gaan aanpakken beperken we ons vooral omwille van budgetaire redenen tot het aanpakken van de slaapkamer.
Veel adviesklanten die me contacteren wonen in een huis dat eigenlijk te stil is. Bij het defiëren van de akoestische comfortklasses wordt uitgegaan van een achtergrondgeluidsniveau van 30 dBA. In veel woningen is het een pak stiller (tussen de 20 en 25 dBA) waardoor het burengeluid dat in de ontvangstruimte afstraalt sneller als storend wordt ervaren.
Geluidsmaskering is een efficiënte manier om de minder stoorgeluid te horen.
White noise machines zijn er al voor minder dan 30 Euro.
In een akoestisch harde ruimte (met weinig geluidsabsorberende materialen) gaat de geluidsisolatie slechter lijken dan ze is.
Omgekeerd gaat ze in een kamer met een goede ruimteakoestiek beter lijken dan ze is.
De geluidsabsorberende materialen gaan de geluidsreflecties verminderen waardoor het diffuse geluidsveld onderdrukt worden.
Per verdubbeling van het equivalent absorptieoppervlak wordt het in de ruimte 3 dB stiller.
geluidsisolatiedokter
ondernemingsnummer BE0692.802.011
Copyright geluidsisolatiedokter.be 2024. All rights reserved.